DS Kysten - født som dronning
DS Kysten ble sjøsatt til hornmusikk og vaiende flagg som byggenummer 139 fra Trondhjems Mekaniske Verksted i august 1909. Skipet kostet 160 000 kroner og var til da TMKs største prosjekt.
Hun hadde lugarer og salonger på første og andre klasse, promenadedekk, vinsjer til lasterom forut og akterut, bysse og pantry. Dampmaskinen ga skipet en fart på 11 knop. DS Kysten ble satt i rutefart mellom Namsos og Trondheim i november 1909. Seilingen mellom Trondheim og Namsos hadde på det meste 50 anløpssteder og tok halvannet døgn hver vei.
DS Kysten var først ute med to viktige innretninger blant skipene i Trondhjemsfjorden. Det ene var radar som mange av kystfartøyene aldri fikk installert. Det mest ekstraordinære var imidlertid at DS Kysten var det første skipet med elektrisitet om bord. Ikke rart mange mente hun kunne vært benyttet som hurtigrute om det skulle trenges.
DS Kysten var kjent for høy standard og godt vedlikehold. Etter krigen var hun imidlertid kraftig preget av slitasje. Tyskerne hadde kjørt henne hardt i forbindelse med evakueringstransport i nord, noe som blant annet hadde gitt kjelen stygg medfart.
I februar 1949 gikk DS Kysten i dokk ved Trondheim Mek. Verksted til en omfattende rehabilitering og modernisering. Hun skulle få innebygget rorhus og, som det første lokaldampskip, utstyres med radar. Sist, men ikke minst, skulle skipet forlenges med 14 fot. DS Kysten ble Namsos Dampskipsselskaps siste dampskip. Hun seilte i fast rute fram til 1964.